Viisi Tähteä Itä-Suomessa – Biisonikeittoa, lähiolutta ja tukevia lihapiirakoita (osa 1/3)

Ruoka- ja juoma-alan verkkomedia Viisi Tähteä oli heinäkuussa 2018 tien päällä. Toimituspäällikkö Heikki Kähkönen matkaili yhdessä kuvaaja Andres Teissin kanssa Itä-Suomessa, jossa he piipahtivat paikallisissa ruoka- ja juomakeitaissa. Heikki Kähkönen raportoi matkan varrelta.

Suomi on eurooppalaiseksi valtioksi suhteellisen pitkä. Maan laajuutta voi mitata ottamalla auton alle ja lähtemällä kesäretkelle itäiseen Suomeen. Ajoimme kuutostietä ylös Joensuuhun, Ilomantsiin ja Kolille. Takaisin Helsinkiin palasimme Punkaharjun, Savonlinnan ja Mikkelin kautta.

Pysyttelimme tiukasti ”mie”-rajan sisäpuolella. Joskin Mikkelissä mie on ”miä”. Matkaa kertyi yli tuhat kilometriä ja neljä helteisen päivän aikana. Työnjako oli selvä: Seija Heinola oli ratin takana ja Andres Teiss huolehtii kuvista. Minä suolsin tarinaa kuin Simana Sissonen.

Minulle Itä-Suomi alkaa Kotkasta, savolaisten Amerikasta, ja jatkuu aina ylös Valtimon ja Sotkamon rajalle saakka. Siellä vastaan tulevat Kainuun korvet, koskien ärjyt ja surkeat suot.

Maantieteellisesti Kotka on Kaakkois-Suomea tai osa Kymenlaaksoa. Itäsuomalaiseksi kaupunki muuttuu samalla hetkellä, kun uusimaalaisten mä ja sä vaihtuvat puheessa muotoon mie ja sie.

Lue juttu kokonaisuudessaan Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/esilla/viisi-tahtea-ita-suomessa-biisonikeittoa-lahiolutta-ja-tukevia-lihapiirakoita/

loisen Pässin Maalaispuoti on keidas kuutostien varrella. 

Kuvat: Andres Teiss.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Syö ja juo

Lörtsy maistuu Savonlinnassa — Lihapiirakka haluaa säilyttää asemansa ruokatrendien puristuksessa

Lihapiirakka kuuluu suomalaisten grillikioskien perustuotteisiin. Lihikset uhkaavat kadota katukuvasta sitä mukaa, kun niitä myyvät grillikioskit vähenevät. Hyvillä keitinpiirakoilla ovat kuitenkin uskolliset ystävänsä, jotka uskovat käsintehtyjen lihisten makuun, laatuun ja jopa tulevaisuuteen. Lörtsy pitää pintansa savonlinnalaisten herkkuna. (Artikkeli on julkaistu Viisi Tähteä -verkkomediassa 29.7.2019) Lihapiirakka, lihis, lörtsy, vety, atomi, hotsi, möttönen, riihimäkeläinen… Puolikuun muotoisella keitinpirakalla ja […]

Lue lisää
Blogi Syö ja juo

Savonlinnan seutu elää muikuista ja lähiruoasta – Punkaharju on alueen ruokamatkailun veturi

”Punkaharju puhtaasti paras” mainostettiin takavuosina. Silloin Suomen tunnetuin matkailupitäjä oli vielä itsenäinen. Tänään se on osa Savonlinnan kaupunkia. Punkaharju on kuitenkin alueen ruokamatkailun keskus. (Kirjoitus on julkaistu Viisi Tähteä -verkkomediassa 2018.) Lähestyimme Punkaharjua tällä kertaa idästä. Aivan toisin kuin tavallinen turisti, joka tulee joko junalla etelästä tai jollain muulla kulkupelillä Savonlinnan suunnasta. Ylitimme Savonlinnan kaupungin […]

Lue lisää
Syö ja juo

Viisi Tähteä Itä-Suomessa: Karjalanpiirakoita, marjaviiniä ja hulppeita maisemia (osa 2/3)

Yhdessä päivässä ehtii Pohjois-Karjalassa aika paljon ja melko pitkälle. Kun kesähelteellä ei huvita patikoida paarmojen purtavana, on mukavampaa tehdä ruokaisa rengasmatka ilmastoiduissa autossa. Pielisjoen rannassa jo neljä vuosikymmentä röhnöttänyt hotelli Kimmel on kaukana loistonsa päivistä. Pohjois-Karjalan matkailun vetonaulaksi rakennetun hotelli- ja yökerhokokonaisuuden suurin arvo on sen sijainnissa: Kimmeliin on helppo tulla ja sieltä pääsee äkkiä […]

Lue lisää