
Ruoka- ja juoma-alan verkkomedia Viisi Tähteä oli heinäkuussa 2018 tien päällä. Toimituspäällikkö Heikki Kähkönen matkaili yhdessä kuvaaja Andres Teissin kanssa Itä-Suomessa, jossa he piipahtivat paikallisissa ruoka- ja juomakeitaissa. Heikki Kähkönen raportoi matkan varrelta.
Suomi on eurooppalaiseksi valtioksi suhteellisen pitkä. Maan laajuutta voi mitata ottamalla auton alle ja lähtemällä kesäretkelle itäiseen Suomeen. Ajoimme kuutostietä ylös Joensuuhun, Ilomantsiin ja Kolille. Takaisin Helsinkiin palasimme Punkaharjun, Savonlinnan ja Mikkelin kautta.
Pysyttelimme tiukasti ”mie”-rajan sisäpuolella. Joskin Mikkelissä mie on ”miä”. Matkaa kertyi yli tuhat kilometriä ja neljä helteisen päivän aikana. Työnjako oli selvä: Seija Heinola oli ratin takana ja Andres Teiss huolehtii kuvista. Minä suolsin tarinaa kuin Simana Sissonen.
Minulle Itä-Suomi alkaa Kotkasta, savolaisten Amerikasta, ja jatkuu aina ylös Valtimon ja Sotkamon rajalle saakka. Siellä vastaan tulevat Kainuun korvet, koskien ärjyt ja surkeat suot.
Maantieteellisesti Kotka on Kaakkois-Suomea tai osa Kymenlaaksoa. Itäsuomalaiseksi kaupunki muuttuu samalla hetkellä, kun uusimaalaisten mä ja sä vaihtuvat puheessa muotoon mie ja sie.
Lue juttu kokonaisuudessaan Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/esilla/viisi-tahtea-ita-suomessa-biisonikeittoa-lahiolutta-ja-tukevia-lihapiirakoita/

Kuvat: Andres Teiss.