Viisi Tähteä Itä-Suomessa: Karjalanpiirakoita, marjaviiniä ja hulppeita maisemia (osa 2/3)

Yhdessä päivässä ehtii Pohjois-Karjalassa aika paljon ja melko pitkälle. Kun kesähelteellä ei huvita patikoida paarmojen purtavana, on mukavampaa tehdä ruokaisa rengasmatka ilmastoiduissa autossa.

Pielisjoen rannassa jo neljä vuosikymmentä röhnöttänyt hotelli Kimmel on kaukana loistonsa päivistä. Pohjois-Karjalan matkailun vetonaulaksi rakennetun hotelli- ja yökerhokokonaisuuden suurin arvo on sen sijainnissa: Kimmeliin on helppo tulla ja sieltä pääsee äkkiä pois.

Original Sokos Hotel Kimmelin ansioksi on toki laskettava se, että Frans et Les Femmes -ravintolan eli Fransmannin keittiö on auki lähes puoleen yöhön saakka, mistä on apua nälän selättämiseen pitkän työpäivän päätteeksi illan viimeisinä tunteina.

Monien muiden S-ryhmän hotellien tapaan Kimmelin aamiaiseen kuuluvat karjalanpiirakat. Joensuussa ne ovat ”paikallisen leipomon leipomia”. Viittä vaille aitoja, kuten tilaamamme Fransmannin kantarellikeittokin, jonka liemen seassa neljä tattia ”etsiskeli kaveriaan”.

Siinä missä Kimmelin karjalanpiirakat maistuvat raakapakasteilta ja aamulla ravintolan uunissa paistetuilta, aitoja piirakoita ei tarvitse Joensuussa kaukaa hakea. Niitä saa torilta, tai paremminkin tämän kesän loppuun asti torin virkaa tekevältä kävelykadulta.

Ja mikä parasta, Joensuun torilla piirakat lyödään sinulle käteen huumorin ja iloisen hymyn saattelemana. Matkaevästä parhaimmillaan.

Joensuun torilta ei ole kuin tunnin matka Ilomantsiin eli pogostalle, kuten pitäjän keskustaajamaa kutsutaan.

Lue lisää Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/ravintolat/karjalanpiirakoita-marjaviinia-ja-hulppeita-maisemia-rengasmatka-joensuusta-ilomantsiin-ja-kolille/

Karjalainen noutopöytä on Parppeinpirtillä tarjolla kesällä parhaimpaan turistiaikaan joka päivä.

Kuvat: Andres Teiss

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Historia Matkalla Punkaharju 100

Matkailijoita, olympialaisia ja suurta surua – Punkaharju 100 vuotta sitten – heinäkuu 1924

Kesän 1924 matkailukausi oli heinäkuussa Punkaharjulla vilkkaimmillaan. Turisteja saapui kansallismaisemaan yksitellen, pariskuntina ja erityisesti suurina ryhminä. Suomessa seurattiin Pariisin olympialaisia, joissa Paavo Nurmi ja Ville Ritola juoksivat urheilun pientä suurmaata maailmankartalle. Heinäkuun lopulla Punkasalmea kosketti suuri suru-uutinen. Maailmansota, Venäjän vallankumoukset ja vuoden 1918 sisällissota keskeyttivät matkailijaliikenteen Itä-Suomeen moneksi vuodeksi. Varsinkin ulkomaalaisten turistien määrä väheni merkittävästi. […]

Lue lisää
Historia Kulttuuri Punkaharju 100 Syö ja juo

Julkijuopottelua ja raittiusvalistusta Punkaharjulla 100 vuotta sitten

Punkaharjun asiat hyvin tuntenut nimimerkki L-no kirjoitti talvella 1924 Kotimaa-lehdessä huolestuneena elämänmenosta seurakunnassa ja Punkasalmen kylällä, Kirjoittaja oli pannut merkille, että seurakuntalaisten keskuudessa esiintyi juoppoutta ja muitakin paheita. Raittiusliike näyttäytyi vahvana Punkaharjulla koko 1920-luvun. Kieltolaista ja raittiusväen aktiivisuudesta huolimatta juopuneita hoiperteli Punkasalmen aseman nurkilla. Sata vuotta sitten Punkaharjulla elettiin tiukkaa juopottelun vastaista raittiuskurin aikaa. Siitä […]

Lue lisää
Kantapöydässä-blogi Syö ja juo Uutiset

Aprillijuttu: Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää