Borssikeitto ei ratkaise Ukrainan sotaa, mutta auttaa ymmärtämään asioita – ravintolat, kahvilat ja kotikokit tulkaa mukaan!

Ruoka- ja ravintola-alojen verkkomedia Viisi Tähteä käynnisti tiistaina nimien keräämisen vetoomukseen Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi. Mukaan ilmoittautui yli 100 suomalaista kokkia, ravintoloitsijaa, gastronomia sekä ruoka- ja juomatuottajaa. Heidän joukossaan on useita julkisuudesta tunnettuja alan ammattilaisia – myös Saimaan alueelta.

Borssikeitto ja Kiovan kana ovat esimerkkejä meille suomalaisille tutuista Ukrainaan liittyvistä ruoista. Monet luulevat borssia alkuperältään venäläiseksi, mutta sen juuret ovat yhtä syvällä itsenäisen Ukrainan maaperässä kuin vareniki-nyyteillä ja täytetyillä kaalikääryleillä, holubtseilla.

Ruoka ja juomat yhdistävät kansoja. Keittiön antimien avulla me opimme tuntemaan toisiamme sekä tutustumme muihin maihin ja kulttuureihin.

Olen toinen ”borssikeittoa ja kievinkanaa” -vetoomuksen käynnistäjistä ja sen ensimmäinen allekirjoittaja. Toinen on kollegani, päätoimittaja Eeropekka Rislakki. Allekirjoittajina alkuvaiheessa on ollut yli 100 ravintola-alan ja ruoan ja juomien ammattilaista sekä gastronomeja ja kotikokkeja eli hyvän ruoan ystäviä.

Me kaikki vetoomuksessa mukana olevat tiedämme, että ruokaa tekemällä ei Ukrainan kriisiä ratkaista. Kuitenkin ukrainalaisen ruoan äärellä, yhteisessä ruokapöydässä, me voimme puhua perheidemme, läheistemme ja ystävien kesken sodan vaikutuksista ja merkityksestä.

Soppalautanen voi auttaa ymmärtämään, että sodan julmuudet kohdistuvat arkisiin tilanteisiin ja ennen kaikkea pahiten aivan tavallisiin ihmisiin – lapsiin, vanhuksiin, sairaisiin ja kaikkiin heikompiosaisiin.

Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi.

Kehotamme perheitä ja kotikokkeja valmistamaan Ukrainaan liittyviä ruokia sekä muistamaan sodan uhreja. Yhteisen leivän ja aterian äärellä me kaikki olemme yhdenvertaisia.

Ukrainan kansa tarvitsee tukeamme. Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä. Siksi monet ravintolat ovat luvanneet tarjota ja me asiakkaat saamme mahdollisuuksiemme mukaan nauttia mm. borssikeittoa ja kievinkanaa (Kiovan kana), joiden välityksellä välitämme huolemme kaikkien ukrainalaisten puolesta.

Venäjän on lopettava käynnistämänsä raakalaismainen sota välittömästi ja vetäydyttävä itsenäisestä Ukrainasta. Slava Ukraini! Kunnia Ukrainalle!

Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan sodassa kärsivien auttamiseksi. Taloudellisen tuen ukrainalaisille voi osoittaa lahjoittamalla SPR:n katastrofirahastoon.

Listan allekirjoittajista voi nähdä tämän linkin takana olevan Viiden Tähden artikkelin lopussa. Vetoomuksen voi allekirjoittaa jutun perässä olevassa kommenttikentässä.

Heikki Kähkönen
ruokakirjoittaja, Harjutie-verkkosivuston toimittaja ja perustaja
Punkaharju

Kuvat: Britt Paju (borssikeitto) ja Toomas Tikenberg (Kiovan kana).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Uutiset

Retretin sijoittajahaku jatkuu edelleen – 1,5 miljoonaa euroa varmistaisi kesän näyttelyn avaamisen

Saimaan Taideluola Retretin Jäätikön arvoitus -näyttelyä ei päästä avaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1. kesäkuuta. Avaaminen kesän vilkkaimman matkailusesongin aikaan on vielä mahdollista, mikäli saneeraukseen ja avaamiseen tarvittava rahoitus saadaan ratkaistua lähiaikoina. Talvella aktiivisesti käynnistyneet Pohjoismaiden ainoan taideluolan rakennustyöt keskeytyivät maaliskuussa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että tämän vuoden näyttelyn avaaminen tulee […]

Lue lisää
Blogi Syö ja juo Uutiset

Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Kulttuuri Matkalla Uutiset

Retretin taideluolan peruskorjaus on keskeytetty – näyttely ei välttämättä avaudu kesäkuussa

Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on keskeytetty rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kesäkuussa avattavaksi suunniteltu Jäätikon arvoitus -päänäyttely uhkaa nyt peruuntua. Taustalla ovat edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvät vaikeudet. Retretin taideluolastoon on parin viime vuoden aikana investoitu noin 10 miljoonaa euroa. Pääosakkaana on suursijoittaja Kai Mäkelän leski Sinikka Mäkelä, jonka hallussa on jopa 90 prosenttia osakkeista. […]

Lue lisää