Paksu lumipeite ajaa hirvet tielle – vaara piilee talviliikenteessä

Paksu lumipeite on ajanut hirvet teille ja junanradoille Itä-Suomessa. Autoilijoiden on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota tiellä seisokeleviin ja teitä ylittäviin hirviin.

Viime aikoina hirvistä on runsaasti havaintoja kävelemässä teitä ja junanratoja pitkin. Ikäviä onnettomuuksia on tapahtunut varsinkin rautateillä. Heinäveden ja Liperin välisellä rataosuudella kuusi aikuista hirveä jäi kerralla junan yliajamiksi.

Hirvet saattavat oleskella metsäautoteillä pidemmänkin aikaa. Auratuilla tai vähälumisilla teillä niiden on helppo liikkua, ja ravinnonhaku onnistuu aivan teiden varsilta. Lisäksi puolustautuminen susien hyökkäyksiltä voi olla helpompaa kovemmalla alustalla.

”Aikaisemmilta vuosilta on tapauksia, joissa ajattelematon autokuski on juoksuttanut edessä pakenevia hirviä useita kilometrejä, Silloin seurauksena voi olla tiineenä olevan naaraan keskenmeno tai hirven muuten loukkaantuoa, kuten esimerkiksi liukastua” riistasuunnittelija Kai- Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Nyholmin mukaan vastikään oli eräs tapaus, jossa autoilija ajatti hirveä niin kauan, että siltä irtosi sorkan kyntöset.

Jos kohtaat hirven tiellä, hiljennä vauhtia ja tarvittaessa pysäytä ajoneuvo. Avaa ikkuna ja huuda hirville sekä paina auton äänitorvea.

Älä lähde jalkaisin hirvien perään, vaan toimi ajoneuvosta käsin tai ainakin auton välittömästä läheisyydestä. Anna hirville aikaa poistua rauhassa tiealueelta metsän suojaan.

Lähde: Suomen riistakeskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Uutiset

Retretin sijoittajahaku jatkuu edelleen – 1,5 miljoonaa euroa varmistaisi kesän näyttelyn avaamisen

Saimaan Taideluola Retretin Jäätikön arvoitus -näyttelyä ei päästä avaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1. kesäkuuta. Avaaminen kesän vilkkaimman matkailusesongin aikaan on vielä mahdollista, mikäli saneeraukseen ja avaamiseen tarvittava rahoitus saadaan ratkaistua lähiaikoina. Talvella aktiivisesti käynnistyneet Pohjoismaiden ainoan taideluolan rakennustyöt keskeytyivät maaliskuussa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että tämän vuoden näyttelyn avaaminen tulee […]

Lue lisää
Blogi Syö ja juo Uutiset

Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Kulttuuri Matkalla Uutiset

Retretin taideluolan peruskorjaus on keskeytetty – näyttely ei välttämättä avaudu kesäkuussa

Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on keskeytetty rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kesäkuussa avattavaksi suunniteltu Jäätikon arvoitus -päänäyttely uhkaa nyt peruuntua. Taustalla ovat edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvät vaikeudet. Retretin taideluolastoon on parin viime vuoden aikana investoitu noin 10 miljoonaa euroa. Pääosakkaana on suursijoittaja Kai Mäkelän leski Sinikka Mäkelä, jonka hallussa on jopa 90 prosenttia osakkeista. […]

Lue lisää