Savonlinna voisi toimia esimerkkinä majoittamalla Ukrainan pakolaisia ensimmäisten joukossa

Savonlinnan kaupungilla on mahdollisuus näyttää esimerkkiä muille suomalaisille kunnille tarjoamalla tyhjiä asuntoja ja kiinteistöjä Ukrainasta saapuville pakolaisille majoitustiloiksi ja kokoontumispaikoiksi. Olemme selvinneet auttamisesta ennenkin. Viime sotien aikana kymmenet tuhannet Karjalan evakot kulkivat jalan Savonlinnan ja ympäryspitäjien läpi.

Talvi- ja jatkosotien muistot elävät yhä monien isovanhempiemme mielissä. Itärajan ja Saimaan alueen asukkaat saivat kokea sodan kauhut öisinä pommituksin. Pelko ja turvattomuus kauhu heijastui myös sotaa pakenevien ihmisten kasvoilta, kun he kulkivat Punkaharjun, Kerimäen ja Savonlinnan läpi hiljaisina, nälkäisinä ja väsyneinä.

Uupunutta siirtoväkeä majoitettiin tilapäisin suojiin, joita tarjosivat mm. tehtaat, varastot ja makasiinit. Maalaistalojen karjakeittiöissä ja saunatuvissa keitettiin matkalaisille soppaa, jotta he jaksoivat kulkea kohti tuntematonta päämääräänsä. Ihmiset antoivat vähästään ja sananmukaisesti jakoivat leipänsä hädänalaisten kesken.

Sakkolan evakkoja kujettamassa karjaa Punkaharjulla. SA-Kuva.

Ukrainan sotaa on seurannut Euroopan mittakaavassa ennenkokematon pakolaisaalto, kun ukrainalaiset siviilit pakenevat tulvivana ihmisvirtana sodan jaloista naapurimaihinsa. Suomi on osa Euroopan Unionia ja kansainväliset sopimukset velvoittavat myös meitä auttamaan maanosamme sisällä useisiin miljooniin ihmisiin kasvavaa pakolaisten joukkoa.

Puruvesi-lehti (7.3.) kertoi, että Kerimaan matkailuhankkeen peruunnuttua lomakeskuksen majoitustiloja tarjottu on Maahanmuuttovirastolle ja Savonlinnan kaupungille Ukrainasta saapuvien pakolaisten ja lapsiperheiden käyttöön. Ajatus on hieno, mutta se on vasta alkua.

Savonlinnan kaupungin luottamusjohto, virkamiehet sekä yhdistykset ja järjestöt voisivat ensi tilassa kartoittaa, kuinka paljon kaupungin laajalle alueelle pakolaisia olisi heti otettavissa. Samalla pitäisi pohtia, kuinka heidän ruokahuoltonsa, vaatettaminen, terveydenhoito sekä sosiaaliset palvelut hoidettaisiin osana nykyistä järjestelmää, mutta kuitenkin erikoisjärjestelyin ja vapaaehtoisten tukemina.

Viime päivinä on kuulunut paljon kritiikkiä, kuinka vaateapu ei tavoita kaikkia avuntarvitsijoita Ukrainassa ja lähialueilla. Savonlinnassa keräystoimintaa on ansiokkaalla ja osaavalla tavalla organisoinut Operaatio Toivon perjantai, jonka esimerkki toimii rohkaisevana myös silloin, kun apua joudutaan antamaan omalle paikkakunnalle saapuville pakolaisille.

Eintarvikekeräykset ja majoittaminen on järjestettävä ammattilaisten ohjaamina, mutta aivan tavalliset ihmiset voivat tehdä paljon. Esimerkiksi Virossa on vähävaraisille suoritettu keräyksiä kauppojen kassojen yhteydessä. Säilykkeitä ja pitkään säilyviä elintarvikkeita on voinut jättää erikseen varattuihin ostoskärryihin, joista ne toimitettu edelleen jaettaviksi apua tarvitseville.

Ottakaamme ukrainalaiset vastaan ystävinä. Inhimillinen hätä koskettaa meitä kaikkia. Jokaisen apu on tarpeen.

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Heikki Kähkönen – Harjutie

One thought on “Savonlinna voisi toimia esimerkkinä majoittamalla Ukrainan pakolaisia ensimmäisten joukossa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Uutiset

Retretin sijoittajahaku jatkuu edelleen – 1,5 miljoonaa euroa varmistaisi kesän näyttelyn avaamisen

Saimaan Taideluola Retretin Jäätikön arvoitus -näyttelyä ei päästä avaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1. kesäkuuta. Avaaminen kesän vilkkaimman matkailusesongin aikaan on vielä mahdollista, mikäli saneeraukseen ja avaamiseen tarvittava rahoitus saadaan ratkaistua lähiaikoina. Talvella aktiivisesti käynnistyneet Pohjoismaiden ainoan taideluolan rakennustyöt keskeytyivät maaliskuussa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että tämän vuoden näyttelyn avaaminen tulee […]

Lue lisää
Blogi Syö ja juo Uutiset

Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Kulttuuri Matkalla Uutiset

Retretin taideluolan peruskorjaus on keskeytetty – näyttely ei välttämättä avaudu kesäkuussa

Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on keskeytetty rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kesäkuussa avattavaksi suunniteltu Jäätikon arvoitus -päänäyttely uhkaa nyt peruuntua. Taustalla ovat edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvät vaikeudet. Retretin taideluolastoon on parin viime vuoden aikana investoitu noin 10 miljoonaa euroa. Pääosakkaana on suursijoittaja Kai Mäkelän leski Sinikka Mäkelä, jonka hallussa on jopa 90 prosenttia osakkeista. […]

Lue lisää