Punkaharjulaisen Reino Savukosken 30 vuoden työ kadonneiden etsijänä on julkaistu kirjana

Reino Savukoski on vesillä etsinnän itseoppinut mestari. Sari Passaron kirjoittama elämäkerta kertoo erityislaatuisen ihmisen tarinan. Se on kertomus entisestä rajavartijasta, joka on asettanut itsensä karuun työhön auttaakseen kadonneiden ihmisten läheisiä.

Kadonneen omaisten osa on piinaava. Kun Reino Savukoski, 73, on löytänyt etsityn vainajan, saadaan ainakin osaan kysymyksistä vastaus. 

Epätavallinen ura sai alkunsa, kun Savukoski toimi Kaakkois-Suomen Rajavartiostossa Imatralla koirankouluttajana ja hänen ystävänsä katosi. Savukoski ei saanut asialta rauhaa, ja näin hänestä tuli etsijä.

Reino Savukoski on löytänyt etsinnöissä yli 100 vainajaa. Moni toimittaja Sari Passaron kirjoittamassa elämäkerrassa kerrottu tapaus on päätynyt lehtien otsikoihin. Savukoski avaa kirjassa näitä tarinoita ja kertoo niistä ennen julkaisematonta tietoa.

Vastauksia saadaan monia pitkään askarruttaneisiin kysymyksiin. Kun Taipalsaarella uponnutta miehistönkuljetusvaunua nostettiin, miksi kolme varusmiestä ensin katosi etsijöiltä? 

Miten jääkiekkokasseihin sullotut Elise ja Martti Heinon ruumiit löytyivät merestä Espoossa? Mitä Laatokalla tapahtui, kun hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Olavi Svanberg hukkui?

Kirjasta saatavat tekijänpalkkiot Savukoski lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Sari Passaro
REINO SAVUKOSKI – Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä
Minerva Kustannus

Ilmestyy 15.3.. Saatavana myös sähkö- ja äänikirjana

Pääkuvassa Reino Savukoski presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimissä Linnan juhlissa 6.12.2018. Kuva: Etsintäveneen tuki ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samanlaiset artikkelit

Historia Uutiset

Vuorineuvos Aleksander Lampénin henkilöhistoria kootaan kirjaksi punkaharjulaisten kirjoittajien voimin

Punkaharjulla asuneesta ja vaikuttaneesta vuorineuvos Aleksander Lampénista ilmestyy elämäkerta. Puunjalostusinsinöörit ry on tilannut punkaharjulaiselta tietokirjailija Jyrki Paaskoselta ja toimittaja Heikki Kähköseltä Lampénin henkilöhistoriikin. Noin 350-sivuinen teos ilmestyy syksyllä 2025. Aleksander Lampén (1879–1935) tunnetaan Punkasalmen metsäteollisuuden alkuunpanijanaja ja Tornatorin Tainionkosken tehtaiden pitkäaikaisena johtajana. Hän hankki nimiinsä suuren osan Punkasalmen maa-alueista yhdessä yhtiökumppaninsa Viktor Sandbergin kanssa vuonna […]

Lue lisää
Historia Punkaharju 100 Uutiset

Odotettavissa vilkas matkailukesä – Punkaharju 100 vuotta sitten – kesäkuu 1924

Punkaharjun kunnan ensimmäinen kevät vaihtui vihdoin kesäksi – ainakin kalenterin mukaan. Jäät lähtivät järvistä vasta toukokuun puolivälin jälkeen, eikä nykyisen kaltaisista helteistä ollut tietoakaan. Punkaharjulle odotettiin runsaasti kesävieraita läheltä ja kaukaa. Punkaharju 100 vuotta sitten -juttusarja on edennyt kesäkuuhun 1924. Koulutyö päättyi suvivirteen touko-kesäkuun vaihteessa ja pilteillä oli luvassa peräti kolme kuukautta lomaa, aina elokuun […]

Lue lisää
Historia Kulttuuri Punkaharju 100 Syö ja juo

Julkijuopottelua ja raittiusvalistusta Punkaharjulla 100 vuotta sitten

Punkaharjun asiat hyvin tuntenut nimimerkki L-no kirjoitti talvella 1924 Kotimaa-lehdessä huolestuneena elämänmenosta seurakunnassa ja Punkasalmen kylällä, Kirjoittaja oli pannut merkille, että seurakuntalaisten keskuudessa esiintyi juoppoutta ja muitakin paheita. Raittiusliike näyttäytyi vahvana Punkaharjulla koko 1920-luvun. Kieltolaista ja raittiusväen aktiivisuudesta huolimatta juopuneita hoiperteli Punkasalmen aseman nurkilla. Sata vuotta sitten Punkaharjulla elettiin tiukkaa juopottelun vastaista raittiuskurin aikaa. Siitä […]

Lue lisää