Retretin taideluolan peruskorjaus on keskeytetty – näyttely ei välttämättä avaudu kesäkuussa

Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on keskeytetty rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kesäkuussa avattavaksi suunniteltu Jäätikon arvoitus -päänäyttely uhkaa nyt peruuntua. Taustalla ovat edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvät vaikeudet.

Retretin taideluolastoon on parin viime vuoden aikana investoitu noin 10 miljoonaa euroa. Pääosakkaana on suursijoittaja Kai Mäkelän leski Sinikka Mäkelä, jonka hallussa on jopa 90 prosenttia osakkeista. Vähemmistöosakkaana on Suomalainen Monrepos Oy, joka on Retretin luolayhtiön toimitusjohtajan Pekka Nurmisen perheyritys.

Saimaan Taideluola Retretin tiedotteen mukaan keskeytyksen taustalla on viime vuoden elokuussa menehtyneen Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvän prosessi, joka on vaikeuttanut Retretin peruskorjaukseen kaavailtujen varojen käyttöä.

Peruskorjauksen valmistuminen edellyttää kuitenkin vielä 5 miljoonan lisäinvestointia digitaalisen elämysalueeseen sekä Kalliosaliin ja ravintola-alueeseen.

Rahoitustilanteen vuoksi Retretin johtoryhmä on päättänyt keskeyttää peruskorjauksen ja näyttelyn sisällöntuotannon sekä lomauttaa Retretin oman henkilökunnan suurelta osin toistaiseksi. Saneerausurakan keskeytyksestä on sovittu yhdessä pääurakoitsijan kanssa.

Retretin kokonaisuuteen kuuluu mm. maanpäällisiä galleriatiloja sekä ns. mutteriravintola. Kuva: Heikki Kähkönen.

Luolayhtiö etsii uusia sijoittajia hankkeeseen, mutta akuuttiin rahoitustilanteeseen ole vielä löytynyt kestävää ratkaisua.

Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen sanoo, että tärkeintä on seuraavaksi saada luolaston mittava remontti valmiiksi, jotta liiketoimintaa pystytään harjoittamaan koko taideluolaston alueella.

“Retretin taideluolaston toiminta on suunniteltu jatkumaan vuosikymmeniä, joten monipuolinen omistajuus olisi merkittävä vahvuus kotimaan matkailun kaiken aikaa kasvaessa”, Silvennoinen toteaa.

Silvennoisen mukaan keskeytykseen saakka koko saneerausurakka ja Jäätikön arvoitus –näyttelyn sisällöntuotanto etenivät aikataulussa.

“Ukrainan sodan vuoksi Venäjä-osuus näyttelystä peruttiin, mutta sen tilalle ehdittiin jo hankkia digitaalinen korvaaja. Myös alueen kaavauudistus on edennyt aikataulussaan ja sitä viedään eteenpäin suunnitellusti”, Silvennoinen tähdentää.

Retretin luolasto on koko perheen tutustumiskohde. Kuva: Heikki Kähkönen.

Suunnitelmiin sisältyy taideluolaston ohella korkeatasoinen hotelli ja konferenssikeskus.

Saimaan Taideluola Retretti on Punkaharjun Tuunaansaaressa sijaitseva 6000 neliömetrin luolasto, joka on alun perin louhittu taidekeskukseksi. Kesällä 2021 luolastossa kävi noin 30 000 vierailijaa.

Nykyinen kehitys- ja investointivaihe on ollut käynnissä vuodesta 2018. Se käsittää koko luolaston peruskorjauksen ja uuden toiminnan käynnistämisen.

Saneerauksen ohessa on käynnistetty myös toista kehitysvaihetta. Siihen liittyy kaavauudistus, joka mahdollistaa huomattavan uudisrakentamisen maanpäälliselle alueelle.

Toteutuessaan uusi kaava mahdollistaisi uusien majoitus-, galleria-, residenssi- ja koulutustilojen rakentamisen mukaan lukien korkeatasoisen hotellin Puruveden ja Punkaharjun järvimaisemien äärelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Uutiset

Retretin sijoittajahaku jatkuu edelleen – 1,5 miljoonaa euroa varmistaisi kesän näyttelyn avaamisen

Saimaan Taideluola Retretin Jäätikön arvoitus -näyttelyä ei päästä avaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1. kesäkuuta. Avaaminen kesän vilkkaimman matkailusesongin aikaan on vielä mahdollista, mikäli saneeraukseen ja avaamiseen tarvittava rahoitus saadaan ratkaistua lähiaikoina. Talvella aktiivisesti käynnistyneet Pohjoismaiden ainoan taideluolan rakennustyöt keskeytyivät maaliskuussa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että tämän vuoden näyttelyn avaaminen tulee […]

Lue lisää
Blogi Syö ja juo Uutiset

Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Uutiset

Savonlinnan torisilta sai Ukrainan lipun sinikeltaiset värit

Savonlinnan torilta Haapasalmen yli johtava kävelysilta on valaistu sinikeltaisin valoin. Samalla kaupungintalolla ja sillalla nostettiin Ukrainan liput salkoihin. Valaistus ja liputus kestää ensi sunnuntaihin saakka. Sinikeltaisella valaistuksella ja Ukrainan lipuilla Savonlinna haluaa osoittaa tukensa Ukrainalle sekä kaikille muille, joita käynnissä oleva sota koskettaa. Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt ottaa vastaan vähintään 100 Ukrainan pakolaista ja antaa […]

Lue lisää