Aprillijuttu: Kansainvälinen jättielokuva kuvataan Punkaharjulla – Avustajien koekuvaukset tänään Huviniemessä

Viidellä Oscarilla palkittu vakoilujännäri Tohtori Zhivago palaa valkokankaalle kansainvälisenä yhteistuotantona. Elokuva sijoittuu nykyaikaan ja suurin osa sen kuvauksista tehdään Punkaharjulla. Punkasalmen taajama lavastetaan siperialaiseksi kaivoskyläksi. Elokuvan koekuvaukset järjestetään tänään klo 15 Huviniemessä.

Punkaharjulainen elokuvamoguli Poitsu Rankinen kertoi pääsiäispyhinä todelliseen uutispommin. Tšekkiläisen David Pastrnakin romaaniin perustuva elokuva Mad Doctor Zhivago kuvataan Punkaharjulla. Elokuvan ohjaa Rennie Harley-Simpson, jonka sukujuuret ovat Putikossa.

Mad Doctor Zhivagon roolitus on parhaillaan käynnissä. Tohtori Durak Zhivagoa elokuvassa näyttelee Omar Sharifin poika Tabac Sharif. Hänen rakastajatartaan Lara Antintytärtä esittää nouseva tähti Emma Simpson. Tarinan konnan rooliin on ehdolla punkaharjulaissyntyinen näyttelijä Toimi Tiurula.

Rankisen ja stunttiekspertti Manne Paperin tuotantoyhtiö Biisonipihvi kutsui lankalauantaina arvovaltaisen joukon pääkaupunkiseudun mediaa Puruveden saareen syömään silliä ja juomaan kuravettä.

Tilaisuuden aluksi Rankinen kertoi, että Tohtori Zhivago kuvataan Punkaharjulla uudelleen 60 vuoden tauon jälkeen.

”Talvella 1965 Punkaharjulla kuvatuista kohtauksista ei yhtään päätynyt Oscareita kahmineeseen elokuvaan. Nyt ei pääse käymään sellaista vahinkoa. Pantiin männä viikolla nimet papereihin. Sopimuksen mukaan melkein kaikki uuden Mad Doctor Zhivagon ulkokuvaukset ja pääosa studio-kuvistakin kuvataan täällä meijän nurkilla”, Rankinen selitti.

Tuore silli maistui elokuvaohjaaja Rennie Harley-Simpsonille ja Emma Simpsonille Puruveden saaressa.

Paikallisten elokuva-ammattilaisten osuus tuotannossa on merkittävä. Tiurulan ohella rooleihin on kiinnitetty savonlinnalaiset näyttelijät Kassu Hiekkalahti ja Petro Mannonen sekä punkaharjulaiset Saima Catwalk ja Tupettaja Rankinen.

Tunnusmelodian esittää Punkaharju Ukulele Orchestra, joka saa vahvistusta maineikkaasta The Ukulele Orchestra of Great Britainista. Yhtyeen versio Hyvät, pahat ja rumat -elokuvan tunnussävelmästä on valittu useita kertoja maailman parhaaksi ukulele-esitykseksi.

Helsingin Sanomien juttu ratkaisi elokuvan tuotannon sijoittumisen Punkaharjulle.

Mukana tilaisuudessa Puruveden saaressa olivat näyttelijä Emma Simpson ja ohjaajamiehensä Rennie Harley-Simpson. Lopullisen päätöksen kuvausten sijoittamisesta Punkaharjulle Harley-Simpson teki luettuaan maaliskuun alun Helsingin Sanomien artikkelin. Siinä kerrottiin sydäntäsärkevästi, että Punkaharju on kuoleva matkailuparatiisi.

”Erityisesti ihastuimme HS:n toimittajan kuvaukseen Punkasalmen kylästä. Hän kirjoitti, että keskustaa halkova Kauppatie on helmikuisena tiistaina kuin elokuvasta, jossa ihmiskunta on pyyhkäisty maan pinnalta. Aurinko paistaa täydeltä terältä, mutta missään ei näy ketään. Luonnehdinta sopii Zhivagon Siperia-teemaan loistavasti”, Harley-Simpson perusteli.

Kuvausten ajaksi Punkasalmen raitilta häädetään viimeisetkin ihmiset. Kauppojen parkkipaikat tyhjennetään ja baarit laitetaan kiinni. Koko kylä muuttuu kahdeksi viikoksi Verhojanskiksi.

Hesarin artikkelin osuvat kuvaukset kirjoittanut rokkitoimittaja Mikki Maus-Aaltola oli myös kutsuttu elokuvan tiedotustilaisuuteen. Punkaharjulla häntä ei kuitenkaan nähty.

”Ei uskaltanut tulla. Täällä aika moni haluaisi viedä kaverin saunan taakse. Siellä rokkihiiri pantaisiin turkinhihaan ja rumpsautettaisiin uudelleen”, stunttikoordinaattori Manne Paperi selvitti.

Biisonipihvin Poitsu Rankinen (vas.) ja Manne Paperi ovat jälleen saaneet neuvoteltua jättielokuvan tuotannon Punkaharjulle.

Tuotantotiimi tutustui tuleviin kuvauspaikkoihin. Huviniemi muutetaan elokuvastudioksi.

Simpson ja Harley-Simpson ovat viettäneet koko pääsiäisen Punkaharjulla. Emma Simpson on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita erityisesti Punkasalmelta. Kirkonkylä sai supertähden aivan haltioihinsa.

Pariskunta vietti yönsä sähköttömässä ja vedettömässä Kankaankujan kerrostalossa, jossa tunnelma oli kuin aidossa venäläisessä lähiössä.

”Kerrostalon banjaan emme tällä kertaa päässeet, mutta yö pyykkituvassa oli ikimuistoinen. Sanoin Rennielle, että yksi elokuvan hehkeimmistä kohtauksista täytyy sijoittaa Kankaankuja nelosen pyykkitupaan kahden ison pesukoneen romanttiseen miljööseen.”

Mad Doctor Zhivago herättää Punkaharjun Huviniemen uudelleen henkiin. Tanssipaikan kaarihalliin rakennetaan studio, johon lavastetaan kolme Kankaankujan asuntoa, yhteissauna ja pyörävarasto. Huviniemen elokuvastudion rakennustyöt alkavat ensi syksynä.

”Savonlinnan kaupungille Huviniemen remontti on todella tärkeä. Olemme pohtineet tanssipyhätölle kaikenlaista käyttöä. Nyt voimme huokaista helpotuksesta. Kulttuuri ja elokuvataide vievät voiton materiasta ja ajasta”, huokaili tilaisuuteen potkukelkalla saapunut kulttuuriviskaali Alina Kosunen.

Kankaankuja 4:n pesutupa on keskeinen tapahtumapaikka Mad Doctor Zhivago -elokuvassa.

Avustajien kuvaukset klo 15-18 Huviniemessä. 

Mad Doctor Zhivago kaipaa kaikenikäisiä avustajia. Koekuvaukset järjestetään tänään Huviniemessä kello 15 alkaen. Kuvauksiin osallistujille on luvassa silliä ja kuravettä sekä perinteistä putikkolaista mätäkukkoa, josta kirjoitimme kaksi vuotta sitten (linkki alla).

Lue lisää: Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Historia Kulttuuri Punkaharju 100

Punkaharjulla äänet jakautuivat puoliksi porvareiden ja vasemmiston kesken 1924 eduskuntavaaleissa

Suomen 11. eduskuntavaalit järjestettiin 1.–2. huhtikuuta 1924. Kyseessä olivat ennenaikaiset vaalit, sillä presidentti K. J. Ståhlberg hajotti tynkäeduskunnan tammikuussa 1924. SDP äänestettiin maan suurimmaksi puolueeksi. Maalaisliitto oli toiseksi suurin ja kokoomus kolmantena. Vaalien jälkeen maahan nimitettiin porvareiden enemmistöhallitus. Eduskunnan hajottamisen taustalla oli Suomen äärivasemmiston kannatuksen kasvun tyrehdyttäminen. Vuonna 1922 nimitetty Kyösti Kallion hallitus alkoi käydä […]

Lue lisää
Historia Punkaharju 100 Uutiset

Punkaharju 100 vuotta sitten -juttusarjan neljäs osa eli Huhtikuu 1924 ilmestyminen siirtyy pääsiäisen vuoksi tiistaille 2. huhtikuuta. Teemajuttuna on eduskuntavaalit 1.-2.4.1924. Hyvää pääsiäistä kaikille uskollisille ja uusille lukijoille. – Heikki Kähkönen

Lue lisää
Historia Kulttuuri Punkaharju 100 Uutiset

Punkaharju 100 vuotta sitten – maaliskuu 1924

Tapahtui Punkaharjulla 100 vuotta sitten -juttusarjan kirjoitukset perustuvat monelta osin aikakauden sanomalehtien uutisiin ja artikkeleihin. Maaliskuun 1924 teemana on sanomalehdet. Lehdet seurasivat kotimaan politiikkaa sekä maailman tapahtumia.  Vuoden 1924 alussa Savonlinnassa ilmestyi kaksi sanomalehteä, kansallisen edistyspuoleen Itä-Savo ja kokoomuslainen Savonmaa, joita punkaharjulaiset lukivat ja tilasivat koteihinsa. Lisäksi paikkakunnalle tilattiin Mikkelissä ilmestyneitä sosialidemokraattien Vapaus-lehteä ja maalaisliiton […]

Lue lisää