Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona.

Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole äänestyksissä noteerattu ja että punkasalmelaiset ovat keränneet kaikki palkintolusikat ja -soppakauhat.

Niinpä Perinneruokayhdistys Putikon Martti ja Marthat päätti ilmoittautua Eurovision perinneruokakilpailuun salaa ja punkasalmelaisia kuulematta. Kiusa se on pienikin kiusa jo kolmatta sataa vuotta jatkuneessa kyläriidassa, johon innokkaasti ovat ottaneet osaa Helsingin Kalliosta koronarokotuksia karkuun lähteneet rokotusvastaisuuden soturit ja milleniaalihipsterit.

“Me pidettiin omat karsintakilpailut, joihin emme punkasalmelaisia edes kutsuneet. Pitäkööt rantakalansa ja ahvenkukkonsa. Putikon mätäkukko on uusi sushi, jota syödään muutaman vuoden kuluttua kaikilla maailman mantereilla ja saarilla”,  sanoo yhdistyksen ruokakulttuuriasiahenkilö Martha Libelits.

Martha LIbelits (2. oik.) kertoo, että Putikon mätäkukko tulee mullistamaan eurooppalaisten vegaaniruokien maailman. Kuva: Hipsterfoto.

Libelits kertoo, että mätäkukko on Etelä-Suomessa jo kaikkien ruokabloggareiden ja trendisettereiden huulilla. Kyseessä on aito perinneruoka, sillä mätäkukko löytyi kalastajamökin ruokakomerosta Akonselän rannalta, kun hipsterit kiersivät talosta toiseen etsimässä suomalaisuuden juuria ja perinneruokien reseptejä.

“Oli tosi upee elämys, kun me saatiin maistaa mätää kukkoa. Se oli kypsynyt komerossa varmaan viime kesästä saakka. Aivan fantastin safka! Me ollaan kehitetty siitä vegaaninen versio, jota on maturoitu pihaliiterissä jo neljä kuukautta”, Libelits selittää.

Ruoasta on kehitetty gluteeniton versio, jossa ruiskuoren sijaan käytetään lehmäntattia. Helsingin Kallion uusioruokakahviloissa kukon täytteenä on lantun lisäksi satokauden eri vihanneksia sekä heinäsirkkoja, surviaisen toukkia ja muurahaisenmunia.

Viedään kuin mätää kukkoa mopolla kohti Eurooppaa!

Putikon Martti ja Marthat päättivät pyytää kylän uuninpankopojilta apua kukon kuljettamisessa Eurovision kilpailuihin Reeperbahnille. Mopokaravaani lähtee Putikosta kohti Saksaa helatorstaina.

“Myö ollaan viritetty mopoja jo joulusta lähtiin. Kulukupelit alakaa olla tikissä. Sitten viijään mättää kukkoo Viron, Lätin ja Liivinmaan läpi että heilahtaa”, putikkolaisen tv-tuotantoyhtiö Puhvelimahvian perustaja ja nykyinen kukkoleipuri Poitsu Rankinen retostelee.

Puhvelimahvian saattue suuntaa ensiksi Särkisalmelle ja siitä pitkin itärajaa Haminaan ja Kotkaan. Savolaisten Ameriikasta on venekyyti Viron Sillamäkeen, josta matka jatkuu Pärnuun ja Riikaan. Pariisissa on tarkoitus olla pari päivää ennen juhannusta.

Poitsu Rankinen kävi viime kesänä mopolla Intiassa. Helatorstaina Puhvelimahvian mopokaravaani suuntaa Pariisiin. Kuva: Puhvelimahvia.

“Pojat on kehuna jo monta vuotta, että Viron ja Lätin rajalla on parraat menovesputtiikit. Nehän pittää käyvä kahtomassa jo mänömatkalla. Menoveillähän mie en tarkota penssiiniä, vuan mökäöljyvä, kiäh kiäh…”, Rankinen kihertää.

Puhvelimahvian käsivaralla kuvattu 24 jakson dokumentti Meitä vietiin kuin mätää kukkoa nähdään televisiossa ensi syksynä.

Mätäkukon salaisuus ei ole mädättämisessä, vaan mättämisessä.

Rankinen paljastaa Harjutien toimitukselle mätäkukon salaisuuden. Kyse ei ole valmistustavasta, vaan kukon syömisestä. 

“Putikossa on mätetty kukkoo nuamaan jo monta sattoo vuotta. Tiältähän on peräisin sanontakin, että mättää kukkoo niinku Pekon Anni. Aika hölömö pittää olla, että vanahoo kukkoo pistäs suuhusa”, Rankinen sanoo.

Kolme kuukautta kypsynyt mätäkukko alkaa saada valkoista hometta pintaansa. Kuva: Puhvelimahvian kukkoleipomo.

Eteläsuomalaiset milleeniaalihipsterit ovat ymmärtäneet, että sanonta “mättää kukkova” tarkoittaa, että ruoan pitää kypsyä pitkään eli mädäntyä. Ja mitä kauemmin kukkoa säilytetään ruokakomerossa, sitä pehmeämmäksi se aikaa myöten muuttuu. Vain kuori kovettuu ja saa pinnalleen homerihmastoa.

“Me tehdään mädällä kukolla koko Suomi tunnetuksi. Kyllä stadin vegepiireissä naama venähtää, kun meidän viisi kuukautta mädätetty lanttu-retiisikukko voittaa Ruotsin hapansilakat ja Puolan sianpääsyltyt mennen tullen. Onhan se sentään vegaaninen ja maailma pelastuu upyours”, Libelits tähdentää.

Putikon Martit ja Marthat järjestää mätäkukkomaistiaiset tänä iltana Rotten Pie Bottoms Up -ravintolassa kello 18.00 alkaen Putikon aseman pysäköintipaikalla.

2 thoughts on “Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

  1. Väga hea Heguli!

    Onneksi olin Virossa etten lähtenyt ajeleen Putikkoon.
    Otsikko meni läpi, mutta sitten jo piti melkein purskahtaa hymyilemään…

    1. Kiitos Jomi palautteesta. Jotkut ovat ottaneet jutun niin todesta, että huomattuaan tulleensa vedätetyksi aprillipäivänä, ovat sitten nähneet asiakseen loukkaantua moisesta luikurista.

      HK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Uutiset

Retretin sijoittajahaku jatkuu edelleen – 1,5 miljoonaa euroa varmistaisi kesän näyttelyn avaamisen

Saimaan Taideluola Retretin Jäätikön arvoitus -näyttelyä ei päästä avaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1. kesäkuuta. Avaaminen kesän vilkkaimman matkailusesongin aikaan on vielä mahdollista, mikäli saneeraukseen ja avaamiseen tarvittava rahoitus saadaan ratkaistua lähiaikoina. Talvella aktiivisesti käynnistyneet Pohjoismaiden ainoan taideluolan rakennustyöt keskeytyivät maaliskuussa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että tämän vuoden näyttelyn avaaminen tulee […]

Lue lisää
Kulttuuri Matkalla Uutiset

Retretin taideluolan peruskorjaus on keskeytetty – näyttely ei välttämättä avaudu kesäkuussa

Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluola Retretin saneeraus on keskeytetty rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kesäkuussa avattavaksi suunniteltu Jäätikon arvoitus -päänäyttely uhkaa nyt peruuntua. Taustalla ovat edesmenneen suursijoittaja Kai Mäkelän perinnönjakoon liittyvät vaikeudet. Retretin taideluolastoon on parin viime vuoden aikana investoitu noin 10 miljoonaa euroa. Pääosakkaana on suursijoittaja Kai Mäkelän leski Sinikka Mäkelä, jonka hallussa on jopa 90 prosenttia osakkeista. […]

Lue lisää
Uutiset

Savonlinnan torisilta sai Ukrainan lipun sinikeltaiset värit

Savonlinnan torilta Haapasalmen yli johtava kävelysilta on valaistu sinikeltaisin valoin. Samalla kaupungintalolla ja sillalla nostettiin Ukrainan liput salkoihin. Valaistus ja liputus kestää ensi sunnuntaihin saakka. Sinikeltaisella valaistuksella ja Ukrainan lipuilla Savonlinna haluaa osoittaa tukensa Ukrainalle sekä kaikille muille, joita käynnissä oleva sota koskettaa. Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt ottaa vastaan vähintään 100 Ukrainan pakolaista ja antaa […]

Lue lisää