Viisi Tähteä Itä-Suomessa: Savukalaa, olutta ja maukkaita makukokemuksia (osa 3/3)

Viiden Tähden Itä-Suomen kierros päättyy savunmakuiseen kalajuttuun. Sen myötä liidämme Suomen Lapin kautta Saksaan. Elämä vie.

Kun olin vielä pikkupoika, jouduimme kesälomalla päiväkausiksi evakkoon kesämökillemme kirkasvetisen Puruveden saareen. Oluesta en tuolloin juuri tiennyt mitään muuta kuin että se maistui aikuisille varsinkin saunan jälkeen.

Olut oli tuohon aikaan paikallisesta Makkosen kaupasta ostettua kolmosta, Koffia tai Karjalaa useimmiten. Tuosta oluesta lähti kuitenkin mahtava maltaisen leivän tuoksu, kun sitä laittoi lorauksen saunakauhaan löylyveden joukkoon ja nakkasi kiukaalle. Kotona äitini käytti samaista olutta lihapullataikinassa notkeutta ja makua antamassa.

Saaressa meillä ei ollut sähköjä. Jääkaapin virkaa hoiteli maakuoppa, jossa säilytettiin lähinnä maitoa, munia ja makkaroita. Arkiruoka oli kalapainotteista, onhan Puruvesi tunnettu muikuistaan, siioistaan ja harjuksistaan – ja mökillä läheisen Harvanselän köllikkäahvenista.

Savustaminen oli yleisin tapa valmistaa tuoretta kalaa. Savuahvenen ja -muikun makuun sain totutella jo polvenkorkuisena. Savukalaa veimme myös kylällä asuneille mummolle ja ukille saaresta tuliaisina.

Lue lisää Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/matkalla/kantapoydassa-savukalaa-olutta-ja-maukkaita-makukokemuksia/

Savustustetut muikut ovat parhaimmillaan uunituoreina. 

Kuvat: Heikki Kähkönen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samanlaiset artikkelit

Historia Matkalla Punkaharju 100

Matkailijoita, olympialaisia ja suurta surua – Punkaharju 100 vuotta sitten – heinäkuu 1924

Kesän 1924 matkailukausi oli heinäkuussa Punkaharjulla vilkkaimmillaan. Turisteja saapui kansallismaisemaan yksitellen, pariskuntina ja erityisesti suurina ryhminä. Suomessa seurattiin Pariisin olympialaisia, joissa Paavo Nurmi ja Ville Ritola juoksivat urheilun pientä suurmaata maailmankartalle. Heinäkuun lopulla Punkasalmea kosketti suuri suru-uutinen. Maailmansota, Venäjän vallankumoukset ja vuoden 1918 sisällissota keskeyttivät matkailijaliikenteen Itä-Suomeen moneksi vuodeksi. Varsinkin ulkomaalaisten turistien määrä väheni merkittävästi. […]

Lue lisää
Historia Kulttuuri Punkaharju 100 Syö ja juo

Julkijuopottelua ja raittiusvalistusta Punkaharjulla 100 vuotta sitten

Punkaharjun asiat hyvin tuntenut nimimerkki L-no kirjoitti talvella 1924 Kotimaa-lehdessä huolestuneena elämänmenosta seurakunnassa ja Punkasalmen kylällä, Kirjoittaja oli pannut merkille, että seurakuntalaisten keskuudessa esiintyi juoppoutta ja muitakin paheita. Raittiusliike näyttäytyi vahvana Punkaharjulla koko 1920-luvun. Kieltolaista ja raittiusväen aktiivisuudesta huolimatta juopuneita hoiperteli Punkasalmen aseman nurkilla. Sata vuotta sitten Punkaharjulla elettiin tiukkaa juopottelun vastaista raittiuskurin aikaa. Siitä […]

Lue lisää
Kantapöydässä-blogi Syö ja juo Uutiset

Aprillijuttu: Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää