Viisi Tähteä Itä-Suomessa: Savukalaa, olutta ja maukkaita makukokemuksia (osa 3/3)

Viiden Tähden Itä-Suomen kierros päättyy savunmakuiseen kalajuttuun. Sen myötä liidämme Suomen Lapin kautta Saksaan. Elämä vie.

Kun olin vielä pikkupoika, jouduimme kesälomalla päiväkausiksi evakkoon kesämökillemme kirkasvetisen Puruveden saareen. Oluesta en tuolloin juuri tiennyt mitään muuta kuin että se maistui aikuisille varsinkin saunan jälkeen.

Olut oli tuohon aikaan paikallisesta Makkosen kaupasta ostettua kolmosta, Koffia tai Karjalaa useimmiten. Tuosta oluesta lähti kuitenkin mahtava maltaisen leivän tuoksu, kun sitä laittoi lorauksen saunakauhaan löylyveden joukkoon ja nakkasi kiukaalle. Kotona äitini käytti samaista olutta lihapullataikinassa notkeutta ja makua antamassa.

Saaressa meillä ei ollut sähköjä. Jääkaapin virkaa hoiteli maakuoppa, jossa säilytettiin lähinnä maitoa, munia ja makkaroita. Arkiruoka oli kalapainotteista, onhan Puruvesi tunnettu muikuistaan, siioistaan ja harjuksistaan – ja mökillä läheisen Harvanselän köllikkäahvenista.

Savustaminen oli yleisin tapa valmistaa tuoretta kalaa. Savuahvenen ja -muikun makuun sain totutella jo polvenkorkuisena. Savukalaa veimme myös kylällä asuneille mummolle ja ukille saaresta tuliaisina.

Lue lisää Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/matkalla/kantapoydassa-savukalaa-olutta-ja-maukkaita-makukokemuksia/

Savustustetut muikut ovat parhaimmillaan uunituoreina. 

Kuvat: Heikki Kähkönen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Kantapöydässä-blogi Syö ja juo Uutiset

Aprillijuttu: Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Kantapöydässä-blogi Matkalla Syö ja juo

Kipunavahti: Kestävästä matkailusta Saimaan alueen menestystekijä

Suomi on edelläkävijä kestävässä matkailussa ja sillä saralla meillä on myös paljon annettavaa. Huoli ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä on nostanut kuluttamisen ja ruoantuotannon keskeisiksi keskustelunaiheiksi. Maailmalla kaivataan juuri nyt sitä, mitä Saimaan alue voi tarjota: luonnonrauhaa, turvaa, puhtautta ja aitoutta. Kahden piinaavan koronavuoden jälkeen Itä-Suomen matkailu- ja ravintolaväki on saanut lisää huolenaiheita. Hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa – […]

Lue lisää
Syö ja juo Uutiset

Savonlinnalainen Olaf-panimo avaa tapahtuma-areenan vanhaan veturitalliin

Olutpanimo Olaf Brewing avaa ravintolan ja tapahtumakeskuksen Savonlinnan vanhaan veturitalliin. Rakennukseen tulee panimokauppa, ravintola sekä esiintymisareena. Kiinteistön remontti on valmis parin kuukauden kuluessa. Savonlinnan ohitustien varressa sijaitseva veturitalli on rakennettu vuonna 1908 eli samaan aikaan kun rautatie Elisenvaarasta Parikkalan ja Punkaharjun kautta Savonlinnaan valmistui. Veturitalli on ainoana rakennuksena jäljellä vanhasta veturitallipihasta. Viereen on muutama vuosi […]

Lue lisää