Viisi Tähteä Itä-Suomessa: Savukalaa, olutta ja maukkaita makukokemuksia (osa 3/3)

Viiden Tähden Itä-Suomen kierros päättyy savunmakuiseen kalajuttuun. Sen myötä liidämme Suomen Lapin kautta Saksaan. Elämä vie.

Kun olin vielä pikkupoika, jouduimme kesälomalla päiväkausiksi evakkoon kesämökillemme kirkasvetisen Puruveden saareen. Oluesta en tuolloin juuri tiennyt mitään muuta kuin että se maistui aikuisille varsinkin saunan jälkeen.

Olut oli tuohon aikaan paikallisesta Makkosen kaupasta ostettua kolmosta, Koffia tai Karjalaa useimmiten. Tuosta oluesta lähti kuitenkin mahtava maltaisen leivän tuoksu, kun sitä laittoi lorauksen saunakauhaan löylyveden joukkoon ja nakkasi kiukaalle. Kotona äitini käytti samaista olutta lihapullataikinassa notkeutta ja makua antamassa.

Saaressa meillä ei ollut sähköjä. Jääkaapin virkaa hoiteli maakuoppa, jossa säilytettiin lähinnä maitoa, munia ja makkaroita. Arkiruoka oli kalapainotteista, onhan Puruvesi tunnettu muikuistaan, siioistaan ja harjuksistaan – ja mökillä läheisen Harvanselän köllikkäahvenista.

Savustaminen oli yleisin tapa valmistaa tuoretta kalaa. Savuahvenen ja -muikun makuun sain totutella jo polvenkorkuisena. Savukalaa veimme myös kylällä asuneille mummolle ja ukille saaresta tuliaisina.

Lue lisää Viidestä Tähdestä:
https://viisitahtea.com/matkalla/kantapoydassa-savukalaa-olutta-ja-maukkaita-makukokemuksia/

Savustustetut muikut ovat parhaimmillaan uunituoreina. 

Kuvat: Heikki Kähkönen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Samanlaiset artikkelit

Blogi Syö ja juo Uutiset

Putikkolainen mätäkukko edustaa Suomea Eurovision perinneruokakisassa

Punkaharjun Putikko on nousemassa Euroopan ruokakulttuurin kartalle. Putikossa jo vuosisatoja valmistettu mätäkukko on valittu Suomen edustajaksi Eurovision perinneruokien kilpailuun. Kisan voittaja julkistetaan 120 maahan televisioitavassa eurooppalaisten perinneruokien maistelufinaalissa Hampurin Reeperbahnilla juhannusaattona. Punkaharjun keskustaajama Punkasalmi on monena vuonna äänestetty perinneruokien epäviralliseksi pääkaupungiksi. Putikkolaiset ovat olleet näreissään siitä, että viime vuosisadalla Vuoden kyläksi nimettyä Putikkoa ei ole […]

Lue lisää
Blogi Matkalla Syö ja juo

Kipunavahti: Kestävästä matkailusta Saimaan alueen menestystekijä

Suomi on edelläkävijä kestävässä matkailussa ja sillä saralla meillä on myös paljon annettavaa. Huoli ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä on nostanut kuluttamisen ja ruoantuotannon keskeisiksi keskustelunaiheiksi. Maailmalla kaivataan juuri nyt sitä, mitä Saimaan alue voi tarjota: luonnonrauhaa, turvaa, puhtautta ja aitoutta. Kahden piinaavan koronavuoden jälkeen Itä-Suomen matkailu- ja ravintolaväki on saanut lisää huolenaiheita. Hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa – […]

Lue lisää
Syö ja juo Uutiset

Borssikeitto ei ratkaise Ukrainan sotaa, mutta auttaa ymmärtämään asioita – ravintolat, kahvilat ja kotikokit tulkaa mukaan!

Ruoka- ja ravintola-alojen verkkomedia Viisi Tähteä käynnisti tiistaina nimien keräämisen vetoomukseen Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi. Mukaan ilmoittautui yli 100 suomalaista kokkia, ravintoloitsijaa, gastronomia sekä ruoka- ja juomatuottajaa. Heidän joukossaan on useita julkisuudesta tunnettuja alan ammattilaisia – myös Saimaan alueelta. Borssikeitto ja Kiovan kana ovat esimerkkejä meille suomalaisille tutuista Ukrainaan liittyvistä ruoista. Monet luulevat […]

Lue lisää